Villanyszerelés, épületvillamosság precíz, megbízható munkák

Hogyan válasszunk villanyszerelő szakembert? – Mik a megfontolandó jótanácsok egy jó villanyszerelő szakember keresése során?

villanyszerelésMindennapi munkánk során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk a különféle munkát végző szakemberekkel kapcsolatban, így ezen tapasztalatainkat szeretnénk megosztani Önökkel, hogy egy-egy bizonyos szakmunka elvégzéséhez hogyan válasszák ki a legmegfelelőbb szakembert, vagy céget és milyen buktatói lehetnek egy adott megbízásnak, illetve a szerződő felek általában mit várnak el egymástól egyes munkavégzés során.
Ha Ön egy lakást szeretne kompletten felújíttatni, úgy keresnie kell egy megbízható villanyszerelőt, egy megbízható vízvezeték-szerelőt, egy megbízható kőművest, egy megbízható gipszkarton-szerelőt, egy megbízható burkolót, egy megbízható festőt, egy megbízható asztalost és még ki tudja hány „megbízható-megbízható” más és más szakembert.
Egy laikus ember számára, aki nem járatos az építőipar világában, aki nem dolgozik az építőiparban, azok számára kijelenthető, hogy ennek a sok „megbízható” szakembernek az összeszervezése, összehangolása, hogy mindenki ott legyen a megfelelő helyen, pontosan a megfelelő időpontban szinte teljességgel lehetetlen.

Cégünk fontosnak tartja, hogy segítsen Önnek abban, hogy olyan szakembereket találjon Önnek, akik a legkedvezőbb áron profi módon el tudják végezni Önnek az összes munkálatot, így beleértve a villanyszerelési munkákat is egyaránt. Miután megtaláltuk Önnek a legmegfelelőbb villanyszerelő mestereket, és aki komolyan is gondolja, az természetesen időpontot fog Önnel egyeztetni, hogy egy személyes találkozó keretében megtekintse a munkavégzés helyszínét, megbeszélje a részleteket, az egyéni igényeket, illetve felmérje magát a munkát mind anyagszükséglet, mind munkavégzés szempontjából.

Ténylegesen ez alapján a helyszíni felmérés alapján fog csak tudni egy magára valamit adó szakember pontos árajánlatot adni. A személyes találkozó alkalmával érdemes meggyőződni a szakember kompetenciájáról, arról, hogy valóban jogosult-e az adott szakfeladat elvégzésére, tehát megvan-e a szükséges iskolai végzettsége, be van-e jelentve a Kereskedelmi és Iparkamarához adott tevékenységi körre, van-e vállalkozói igazolványa vagy olyan cégnek a nevében jár-e el, aki az adott tevékenységet legálisan végezheti.

Természetesen Ön, mint megrendelő kérhet referenciákat, papírokat is egy megbízás előtt. Számos esetben sajnos találkozunk olyan esetekkel is, hogy megfelelő szakképesítés és gyakorlati ismeretek nélküli „szakik” nem megfelelő módon, hibásan kiviteleznek lakásokat, házakat, és sajnos ilyenkor még csak a kisebbik probléma az, hogy nem működik a kialakított villamos hálózat megfelelően, vagy, hogy nem lett esztétikus a munka, mivel ezekben az esetekben a nagyobbik, súlyosabb gond az, hogy számos esetben a nem szakértő módon elvégzett munka akár a munkák visszabontásához és újra kialakításához vezethet, amely bontási és újra történő kialakítási munkálatok több, mint a duplájába kerülnek majd a munkálatok befejeztével!

Ha kiválasztotta az Önnek szimpatikus villanyszerelő kivitelezőt és elfogadta az árajánlatát, úgy azt javasoljuk mihamarabb szerződjön le a villanyszerelő mesterrel, amely szerződésben nem csak Ön kötelezi el magát egy Vállalkozási szerződésben, hanem maga a villanyszerelő szakember is, akinek a szerződésben vállalnia kell egy fix árat, valamint a munkálatok kezdésének a pontos időpontját is egyaránt. Ez nyilvánvalóan azért elengedhetetlenül fontos, mert az időpontok, a különböző vállalkozási kezdő-befejező időpontok mind-mind egymásra épülnek. Ha  nem fixálja le egy megbízható szakemberrel a konkrét munkát és annak a pontos kezdési időpontjátegy Vállalkozási szerződés keretén belül, úgy a tapasztalataink azt mutatják, hogy 90%-os eséllyel az a megbízható szakember, akivel elmulasztotta a Vállalkozási szerződés aláírását, azt a megbízható szakembert elkapkodják majd Ön elől és kapkodva kell majd találnia egy olyan kivitelezőt, aki éppen majd ráér, akiről senki nem tud majd semmit és nem lehet tudni, hogy a gyakorlatban milyen munkát is végez.

Javaslatunk tehát a következő, ha megtalálta a megfelelő villanyszerelő szakembert, úgy azonnal szerződjön le vele és minden egyes pénzkifizetéshez kapcsolódóan kérjen számlát a villanyszerelő szakembertől. A villanyszerelő kivitelezőknek is a törvényben foglaltak szerint kötelező az általa elvégzett villanyszerelői kivitelezésre jótállást vállalnia. A megkötött Vállalkozói szerződés és a kapott számlák birtokában a jótállás érvényesítésével nem lehet gond. Ha azonban ezek a papírok hiányoznak, úgy a vállalkozó ki tud bújni a felelősségre vonás alól. Sajnos Cégünk erre is számtalan példát látott már, a villanyszerelő vállalkozó egy darabig ígérget a megrendelőnek, később már a telefont sem veszi fel.

Ilyenkor nagyon nehéz bizonyítani, hogy a rosszul kivitelezett munkát valóban ő végezte el. A kiállított számla az elvégzett munkákról szintén nagyon-nagyon fontosak. Sajnálatos módon manapság Magyarországon az a tapasztalat, hogy a kivitelezők nagyobb része számla nélkül végez munkákat. Különböző okokra hivatkozva kibújnak a számlakiállítás kötelezettség alól, pl. olcsóbban megcsináljuk főnök a munkákat számla nélkül, vagy olcsóbb az anyag, ha számla nélkül vásároljuk, vagy elfogyott idei évre a KATA keret, de gondoljon csak bele: aki ennyire nem szabálykövető az adózás tekintetében, az a szakember mennyire szabálykövető akkor, amikor ránézve kötelező szabványok, jogszabályok és előírások szerint kell elvégezni egy munkát, vagy az ahhoz kapcsolódó javítási munkálatokat, jótállási kötelezettségeket?

Igazából meg sem kellene válaszolnunk erre vonatkozóan a kérdésünk, mivel ezt igazából mindenki tudja, de azért egy rövid választ még is adunk: semennyire! Miután megszületett a Vállalkozói szerződés, jöhet a tényleges munkavégzés, jöhet a villanyszerelés. Jótanácsként kérjük fogadja meg, hogy munkadíjra előleget a Villanyszerelő szakembernek soha ne adjon! Ha anyagra ad, akkor mindenképpen írasson alá a villanyszerelő vállalkozóval egy Átvételi elismervényt, amely tartalmazza, hogy mikor, kitől, milyen céllal és mennyi pénzt vett át Öntől.

A munkálatok befejezésével a villanyszerelő kivitelező szakemberrel közösen járja be a munkavégzés helyét, tekintse meg az elvégzett munkálatokat és tesztelje le az elkészült rendszert. Teszteljék le, próbálják ki, hogy minden villanyszerelési munka a megbeszéltek szerint került kialakításra, funkcionálisan és esztétikailag is az elvárásának megfelelően történt-e a gyakorlati megvalósítása. Miután ez megtörtént, írásban is vegye át a kialakított villamos hálózatot, amelyet általában egy átadás-átvételi jegyzőkönyvben – nyilatkozatban tehetnek meg.
Ezt követően, vagy ezzel egyidejűleg a villanyszerelő vállalkozó számlát állít ki az Ön számára, majd ez alapján szükséges kiegyenlítenie a villanyszerelő számára a vállalkozási szerződésben meghatározott vállalkozási ár fennmaradt részét készpénzben, vagy átutalással.
A vállalkozói szerződést, valamint a számlát-számlákat őrizze meg a törvényben meghatározott jótállási időtartam lejártáig arra az esetre, ha bármilyen hiba felmerülne, úgy a jótállási kötelezettségét érvényesíteni tudja a villanyszerelő kivitelező mesteren!

Riasztószerelés

Vezetékes riasztórendszer kezelő esetében egyre nagyobb teret hódítanak a rádiós és hibrid lakásriasztó rendszerek. De még mindig a vezetékes (kábeles) lakásriasztók azok, melyek a leggyakrabban kiépítésre kerülnek az ingatlanokban.
Talán a több éves megbízhatóság és ismeretség az oka, hogy a vezetékes rendszerekben bíznak meg a tulajdonosok. Kisebb ingatlanok, lakások, üzletek védelmére ajánlott a vezetékes riasztórendszer kiépítése. Illetve azoknál az épületeknél, ahol a riasztó kábelezés már elkészült, vagy felújítás alkalmával beépítésre került a villanyszerelési munkálatok során.

Természetesen ott is megoldható a vezetékes riasztó kiépítése, ahol ez nem történt meg. Ebben az esetben ha megoldható a padlástérben, vagy álmennyezetnél történik a kábelek elvezetése. Valamint a látható helyeken kábelcsatornában történik a vezetékezés.
Többféle típusú rendszert ajánlunk, mint kültéri-, mint beltéri védelem esetén a vezetékes riasztórendszereknél. Legelterjedtebbek a DSCPARADOX (kanadai gyártmány), valamint a PYRONIX (angol gyártmány). Ezek a típusok rendelkeznek a szükséges MABISZ minősítéssel. A többéves fejlesztéseknek és teszteléseknek köszönhetően, a legmegbízhatóbb, pontos és téves riasztások mentes működést tudják biztosítani. A termékcsaládok érzékelői (mozgás, nyitás, üvegtörés, füst, kültéri infrasorompó) igen sokrétű felhasználási lehetőséget nyújtanak.
vezeték nélküli riasztó szerelés egyre elterjedtebb. Köszönhető az évek során mind inkább csökkenő beszerzési áraknak és a kedvező lakásriasztó telepítés munkadíjnak. Így szinte már bárki számára megfizethetővé válik egy biztonságos és esztétikus elektronikus vagyonvédelmi rendszer ingatlanja és családja védelmére. Illetve a gyors és esztétikus kiépítési lehetőségnek (riasztó szerelés esetén nincs szükség kábelezésre a központi egység és a bővítő eszközök között).

Egyszerű és könnyű bővíthetőségének, valamint az évek folyamán tapasztalatokkal bizonyított megbízható működésének.
Gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyire szabotálhatóak ezek a vezeték nélküli riasztó rendszerek? Érdemes tudni, hogy a fejlett rádiós technológia része már a zavarok szűrése és felügyelete is. Így a központi egység folyamatos ellenőrzés mellett azonnal értesítést küld a riasztórendszer a tulajdonos vagy a távfelügyelet felé. Ilyen lehet egy esetleges szabotázs, illetve a rádiófrekvenciás értékben jelentkező zavar. Valamint a meghatározott értékek túllépése.
Csakúgy, mint a vezetékes riasztórendszereknél, a vezeték nélküli riasztó telepítés esetén is csak ismert és megbízható központokat és kiegészítőket ajánlunk a leendő tulajdonosoknak. A legismertebb és elterjedtebb vezeték nélküli riasztórendszerek a PARADOX MAGELLAN, DSC NEO (kanadai gyártmány), illetve a JABLOTRON JA-100 (cseh gyártmány). Ezek szintén rendelkeznek MABISZ minősítéssel, hogy egy megbízható és hibamentes működésű lakásriasztó rendszer kerüljön a leendő tulajdonos

„Okos riasztó”: Intelligens lakásriasztó kiépítése távoli hozzáféréssel, vezérléssel.

Nem csak kamerarendszer telepítés esetén keresett szolgáltatás a távoli elérhetőség, vezérlés. A lakásriasztó szerelés esetén is egyre többször fordul elő, hogy a tulajdonos részéről igény van a távoli vezérlés lehetőségére.
Okos riasztó esetén távolról beélesíthető, kikapcsolható a riasztó, valamint ellenőrizhető a rendszer állapota. Nem csak a kamerarendszer telepítésnél, hanem a modern lakásriasztók esetén is elérhetővé váltak azon rendszerek melyeket nem csak a helyszínen ellenőrizhetünk és vezérelhetünk. Akár távolról is mobil applikáción keresztül élesíthetjük és ellenőrizhetjük okos riasztórendszerünket.

RIASZTÓRENDSZER TÁVOLI VEZÉRLÉSSEL

A Paradox, DSC, és a magyar gyártmányú MARK32 GSM riasztórendszer kiépítése esetén mindez már elérhető! Távoli vezérlés, ellenőrzés okos riasztórendszer esetén mobil applikáción keresztül hálózati összeköttetéssel, internet modullal.
A modern technológiának köszönhetően elérhetővé vált egy új generációs riasztórendszer telepítés. Amely ötvözi a a biztonsági és kommunikációs területek legújabb innovációit. Valamint számos csúcstechnológiai megoldást kínál magán és céges ingatlanok részére egyaránt. Például otthonok, irodák, raktárak, gyárak, valamint egyéb kereskedelmi és ipari épületek biztonsága érdekében.

TÁVFELÜGYELET MELLÉ KIEGÉSZÍTŐ BIZTONSÁG

A hagyományos riasztórendszer biztonsága fokozható távfelügyelet igénybevételével. Hiszen távfelügyelet mellett folyamatos ellenőrzés alatt van a lakásriasztó. Az okos riasztórendszerrel kiegészítve pedig valós idejű ellenőrzés, vezérlés válik elérhetővé a távfelügyeleti szolgáltatás mellett. Így a tulajdonos mobil eszközön keresztül könnyedén ellenőrizhet egy riasztást az applikációval.

KAMERARENDSZER MELLÉ OKOS RIASZTÓ

Kamerarendszer telepítés esetén még nagyobb biztonságra tehet szert az ingatlan tulajdonosa. Hiszen ebben az esetben nem csak az okos riasztórendszer által küldött jelzést kapja meg. Hanem a kamerarendszer által rögzített képeket is ellenőrizhetővé válnak.

Mi az a riasztórendszer?

A riasztórendszer egy összetett védelmi rendszer, mely önmagában nem képes ugyan a betörés megakadályozására, de azonnal jelzi azt, és jelentősen mérsékli a vagyoni kár és a személyi sérülés esélyét. A riasztó rendszer akkor nyújt tökéletes védelmet, ha alkalmazásával egy időben a távfelügyeleti és kivonulási szolgáltatást is igénybe vesszük. A távfelügyeleti központ ugyanis a nap 24 órájában éjjel-nappal figyeli az ingatlantól érkező jelzéseket, és a jellegüknek megfelelő módon intézkedik rájuk.
A biztonsági kamera rendszer esetén a beltéri kamera kiépítése még mindig a kereskedelmi egységek, üzletetek, irodák és bankok esetén jellemző.

Bár egyre gyakrabban veszik igénybe magánszemélyek is, illetve lakóközösségek, társasházak ezt a fajta kamerarendszer telepítést.
Mivel a beltéri biztonsági kamera ingatlanon belül kerül elhelyezésre, külalakját tekintve is esztétikusabb kialakítást kapott. Általánosságban a beltéri kamera műanyag, vagy fém tokozású dóm burkolattal rendelkezik. Speciális esetekben, ha rejtett biztonsági kamera rendszer telepítés a cél beszélhetünk még, mozgás- és füstérzékelőbe rejtett beltéri kamera eszközökről is. A vagyonvédelmi piacon, ha megbízható, minőségi kamerarendszer kiépítés a cél, mindenképp a digitális, színes, éjszakai megvilágítással rendelkező 4-8 Megapixel felbontású kamerákkal érdemes számolni. A gyengébb analóg és HD kamerák már igencsak elavult technológiának tekinthetők, bár még kereskedelmi forgalomban megtalálhatóak.

Lehetőség van a beltéri kamera esetén is távoli elérésre/applikáción keresztüli betekintésre. Ez a funkció gondoskodik arról, hogy a tulajdonos betekinthessen a kamerarendszer képeibe, illetve visszakeressen régebbi eseményeket. Akkor is ha ép nem tartózkodik a felhasználó a kiépítés helyszínen, ezáltal is felügyelhetőek az események, ha ép nem tud jelen lenni az ingatlannál. Opcionálisan a rögzítő egység e-mail értesítést tud küldeni a beltéri kamera képvesztése esetén. Ezáltal gyors intézkedés kezdeményezhető egy váratlan meghibásodás helyreállítására.
Természetesen a beltéri kamerarendszerek telepítés esetén is van minőségben és árban eltérés, függően attól, hogy analóg, AHDIP, vagy HD-TVI kamerarendszerről beszélünk.

KÜLTÉRI KAMERARENDSZER

A biztonsági kamerarendszer esetén a kültéri kamera telepítés ideális, olyan területek megfigyelésére, ahol az időjárási viszonyok igen szélsőséges értékeket is mutathatnakBurkolatukat tekintve IP (Ingrass Protection –környezeti behatások (por, víz) elleni védettséget jelenti) védelemmel vannak ellátva. Ez a kamera belsejét és elektronikus alkatrészeit megóvja a káros környezeti hatásoktól és meghibásodástól. Ezáltal bátran alkalmazható kinti területen is kamerarendszer kiépítése alkalmával. A leggyakoribb kültéri kamera eszközök fémházas kompakt más néven bullet. illete box, bizonyos esetekben dóm burkolattal vannak ellátva.

Leggyakrabban ipari területekencsaládi házaknál, illetve közterületen térfigyelésre alkalmazzák. Ez a fajta kültéri biztonsági kamera rendszer telepítés az ingatlanon kívüli események megfigyelésére és rögzítésére alkalmas. Külső megjelenésüket tekintve, már igen diszkrét kialakítással rendelkeznek, így egy frissen felújított homlokzaton sem okoz esztétikai problémát.
A biztonságtechnikai piacon, ha megbízható, minőségi eszközt szeretnénk kiépíteni, mindenképp a digitális, színes, éjszakai megvilágítással rendelkező 2-8 Megapixel felbontású kamerarendszer kiépítése javasolt.

biztonsági kamera

A leggyakrabban alkalmazott kültéri kamera típusok:

KÜLTÉRI KAMERA KOMPAKT KIALAKÍTÁSSAL:

Általánosan és gyakran szerelt típus kültéren. Kültéri burkolatba beépített objektívvel és infra megvilágítással rendelkeznek. Kiválóan alkalmas mind nappali, mind éjszakai megfigyelésre. Hiszen szürkületkor automatikusan átkapcsol éjszakai üzemmódba a kültéri biztonsági kamera rendszer.  A legújabb technológiával készült kültéri  kamera már éjszaka is színes képet továbbít. Kétféle változata létezik. A fix és a vario objektíves. A fix objektívnél behatárolt a terület távolsága és nagysága. Ezzel szemben a vario objektívnél lehetőség van manuálisan meghatározni a megfigyelni kívánt terület távolságát és nagyságát.

Telefon: +36 30 515 62 06 | E-mail: E-mail: info@mesterszakember.hu

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) | Adatkezelési tájékoztató (GDPR)

Építőipari Közvetítő Cég a teljes országban mindenhol.
Cégünknek sok más közvetítő céggel szemben nem az a célkitűzése, hogy több ezer regisztrált Generálkivitelező és Vállalkozó legyen az adatbázisunkban!
Elsődleges szempontunk az, hogy minden egyes Generálkivitelezőt, Vállalkozót megszűrjünk arra vonatkozóan, hogy valóban mennyire megbízhatóak és a Megrendelőnek a számára legmegfelelőbb Kivitelezőt tudjuk ajánlani.
Cégünk már a regisztrálás megkezdésekor komoly ellenőrzésnek teszi ki, így erősen megszűri azokat a Generálkivitelező cégeket akik Cégünkkel kívánnak szerződni és ez az ellenőrzés nem csak egyszeri alkalmat jelent, hanem folyamatos, heti rendszerességgel történik.
Cégünkhöz nem regisztrálhat bárki, aki csupán állítja magáról, hogy építőipari vállalkozó, mivel mi megszűrjük, folyamatosan ellenőrizzük a kivitelező cégeket.