Nyílászárók gyártása- beépítése, Külső – Belső nyílászárók

A régi nyílászárók kibontása a falból majd az új szerkezetek beépítése, amelynek során a beépítést követően minden esetben szükséges utólagos munkálatokat végezni például kőműves munka vagy gipszkartonozás, festési munkálatok, de szerencsés esetben elég a külső belső takarólécezés.
A beépítések történhetnek a tokon keresztül csavarozással, speciális beépítő csavarokkal, vagy rendszertípus beépítő fülekkel, vagy beépítő karmantyúkkal egyaránt.
A beépítésnél úgynevezett beépítési hézagokat kell elhagyni ami kb. 1-2 cm szokott lenni. Ezek a hézagok vannak kitöltve szigetelő anyaggal a köznyelvben Purhabbal, vagy a legújabban használt, de csak az új beépítésnél alkalmazható dagadó szalaggal. Ez az anyag különböző szélességben és a dagadás képességétől függően elérhető. A nyílászárótokra oldalt van felragasztva és a levegő nedvességének hatására bedagad az ablaktok és a fal közé, ezzel létrehozva a tökéletes szigetelést. Fontos tulajdonságai közé tartozik, hogy belülről párazáró, kívülről pedig pára áteresztő képessége van. A szigetelő anyagokból különböző minőségű található a piacon, vásárlásnál fontos a tágulási tényező nagyságát ellenőrizni, amelyet bízzunk szakemberre.
A nyílászárók csavarozása után történik a Purhabbal történő réskitöltés, ami nem csak a szigetelést biztosítja, így ennek köszönhetően nem lesz hőhíd a káváknál, hanem fixálja, merevebbé is teszi a beépített szerkezetet. A Purhab megszáradása után a kitüremkedett szigetelő anyagot le kell vágni.
A szigetelő rést a száradás után el kell tüntetni, amely lehetséges vakolással, gipszkartonnal, hungarocellel, takaró lécezéssel.
A legújabb beépítési módszer, ami főleg, az új beépítéseknél használatos, amely nálunk még nem előírás, de például Ausztriában, Németországban már kötelező ezt a rendszert használni, az az úgynevezett RAL beépítés.

A RAL beépítés röviden

A szerkezetek a fal kapcsolatánál kapnak pluszban kívül és belül is Ral szalagot, amely védi a Purhabot, vagy esetleg dagadó szalagot, ami helyettesítheti a Purhabot, ami segít az átszellőzésben:
Az új ablak beépítés során, vagy az ablakcsere első lépéseként a műanyag ablakra ragasztják a fóliákat. A belső oldalra párazáró fólia kerül, ami védeni fogja a pur-habot a lecsapódó párától. Az ablak külső oldalára pedig páraáteresztő szalagot ragasztanak, ami a falazatból kiáramló nedvességnek biztosít szabad utat, ugyanakkor a csapódó esőnek ellenáll.
A nyílászárót az előbbiekben leírt módon rögzítik.
A műanyag ablak külső oldalán lévő fóliát a falhoz szükséges ragasztani. Ez a speciális fólia átereszti a párát, így az ablak és a falazat közötti Purhab szellőzése a megfelelő mértékben biztosított.
A beépítési rés kitöltése Purhabbal vagy dagadó fóliával történik.
A tartósságot biztosító párazáró fólia beragasztása következik belülről, így már az ingatlan belső légteréből lecsapódó párától védve lesz, aminek eredménye a tartós hőszigetelés.
A szerkezetek beépítésnél figyelembe kell venni a beépítési mélységet, mellyel megadjuk a párkány és a belső könyöklők mélységét is.
Sokan azonban átsiklanak ezen a ponton, pedig az egyik legfontosabb része a beépítésnek a nyílászáró elhelyezése a párkányfogadóval. A nyílászárók a tokon alul párkányfogadót vagy bázis profilt kapnak amely általában 30 mm magas és a szélessége profil függő, de minden esetben keskenyebb a toknál. Ennek ütközik neki kívülről a párkány belülről pedig a könyöklő. A kintről jövő rácsapódó eső miatt fontos hogy a párkány a tok alá kerüljön nekiütközve a párkányfogadónak, így ezzel megakadályozva a víz nyílászáró alá kerülését. Legújabban már itt is használják a kátrány alapú fólia szigetelő anyagot, amit először a párkányfogadóra kell ragasztani majd a kávára, majd végül a fal külső részére, ezzel teljesen megakadályozva a víz bejutását a falba.
A nyílászárok beépítése 1-2 cm-es réssel történik, amelynek rögzítése csavarozással történik. Az esetlegesen kibontott, feleslegessé vált régi ajtókat, ablakokat a szakemberek vagy elszállítják, vagy annak elszállítására külön meg kell bíznia valakit, amely részletet érdemes leegyeztetni a beszerelést végző szakemberrel.

A műanyag, mint alapanyag olcsó, könnyű ápolni, ellenálló, ellenáll a nedvességnek és csekély a hővezető képessége. Nem csoda tehát, hogy ez az anyagot a legkülönbözőbb területeken használják, így az ablakgyártásban is előszeretettel használatos.

ajtó ablak

Műanyag ablakot sokféle ablakformában választhat, mint például kerek és sarkos íveset vagy éppen háromszögletűt, illetve négyzeteset, de kicsit, vagy éppen nagy ablakot is választhat egyaránt. A műanyag nagyon robosztus anyag tud lenni, így ennek köszönhetően a műanyag ablakoknak nem árt az időjárás, ennél fogva a műanyag nyílászárók ápolása is igen egyszerű. A nedvességgel szemben is pl. a vizes helyiségekben is ellenálló. A hőszigetelése a csekély hővezető képessége miatt kiemelkedő. A profilok kamrái és a szigetelések tovább fokozzák a hőszigetelést.
Műanyag nyílászárók évtizedek óta méret után gyártják és ezeknek minőségét folyamatosan fejlesztik. Mindig új technológiákat és innovatív megoldásokat fejlesztenek, ezzel a fejlesztői hozzáállással a műanyag nyílászáró beépítésének száma az utóbbi pár évben már le is hagyta a hagyományos fa nyílászárókét .

Műanyag és alumínium anyagokból készült nyílászárók esetében a fehér nyílászárók továbbra is a legkedveltebb árú nyílászárók. Nagyon sok Megrendelő azonban már műanyag-alu ablakokat választ és nem is ok nélkül. A külső oldali alumíniumborítás ugyanis nem csupán az ápolást könnyíti meg, de sok színben és felülettel is kialakítható. A nemesfém, vagy fémdekor színek például nagyon divatosak, de a beige- és a barnás árnyalatok is egyre keresettebbek a számos szürke árnyalatok mellett.
Az nyílászárók számos színe és a különféle designok mellett kiemelkedő műszaki megoldást is kínálnak a gyártók, mint pl. a szellőztetők. Egy beépített szellőztetővel akár 93%-ban lehetséges a hővisszanyerés.

Műanyag-alu nyílászárókat a gyártók pontosan az Ön által egyedileg rendelt  kivitelben gyártják. Ön választja ki az ablakok méretét, színét, vasalatát, kilincseit, ablakformát, sőt az árnyékolást és a belátás elleni védelmet is. A nyíló, a bukó-nyíló vagy csak bukó nyílászárók mellett a kínálatokban megtalálhatóak a fix üvegezések, az erkély- és teraszajtók, vagy a nagyméretű üvegezések. Toló nyílászárókat, ajtókat, valamint emelő-tolóajtókat is kínálnak Önnek műanyag-alumínium alapanyagból.
A nyílászárók kiváló hő- és hangszigeteléssel rendelkeznek. Fontos szempont a gyártás során, hogy az alumínium borításnál a sarokkidolgozás is kifogástalan legyen, az alumíniumnak szép a megjelenése és hosszú ideig tartó védelmet garantál.

Történelmünk során évszázadokon keresztül nyílászárót kizárólag fából készítettek, így minden nyílászáró kézzel készült egyedi darab volt, pontosan a beépítés helyéhez és feladatához választva. Manapság már nagyüzemi eljárással készülnek a nyílászárók, a kézi gyártás azonban ma is fontos szerepet játszik és felértékeli az ablakokat.
A megmunkált fának szigorú követelményeknek kell megfelelnie, így már a fűrészüzemben a darabolásnál csak a fatörzs legjobb és legszebb részeit használják fel a magukra valamit adó gyártók, hogy egységes erezetű megjelenést érjenek el és a fa karakterisztikáját érvényre juttassák. teszik mindezt azzal a céllal, hogy a legjobb minőségű, egyedi ablakot kapja meg a Megrendelő.
De nem csak a természetessége és hangulatossága miatt esett a választás a fára, mint alapanyagra. Azon jellemzői, mint a rossz hővezető képesség, továbbá a nagy szilárdság és stabilitás, eleget tesznek egy nyílászáróval szembeni magas épületfizikai követelményeknek. A fa-alumínium nyílászárónál az alumínium, termohab és fa kapcsolódása kívül időjárásálló alumíniumborítást, a belső felületen pediglen meleg fafelületet jelent. Mindezek együtt kiváló szigetelési tulajdonságokat eredményeznek kis beépítési mélységnél, továbbá a színek kialakításában is sok lehetőséget nyújtanak.

A fa-alu nyílászárók a maguk természetességükkel és otthonosságukkal verhetetlenek. Abban az esetben, ha a külső oldalra alumínium borítás kerül, ezzel védjük a fát az időjárástól.  Egy speciális hab, ami a fa és az alumínium között található, gondoskodik a kiváló hőszigetelésről és a kiemelkedő U-értékekről.
A megbízható gyártók kizárólag a fa törzsének a legjobb és legszebb részeit használják fel a nyílászáróikhoz. Az egységes erezet és ezzel az egységes fa felületek még inkább érvényre juttatják az nyílászárókat.
A klasszikus fafajták, mint a luc, vagy vörösfenyő mellett a tölgy, kőris és diófa is szerepel kínálatokban. Ezek is választhatóak különböző színekben . Ezzel a nyílászáróit és bútorait, valamint padlóját is tökéletes összhangba hozhatja.

Telefon: +36 30 515 62 06 | E-mail: E-mail: info@mesterszakember.hu

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) | Adatkezelési tájékoztató (GDPR)

Építőipari Közvetítő Cég a teljes országban mindenhol.
Cégünknek sok más közvetítő céggel szemben nem az a célkitűzése, hogy több ezer regisztrált Generálkivitelező és Vállalkozó legyen az adatbázisunkban!
Elsődleges szempontunk az, hogy minden egyes Generálkivitelezőt, Vállalkozót megszűrjünk arra vonatkozóan, hogy valóban mennyire megbízhatóak és a Megrendelőnek a számára legmegfelelőbb Kivitelezőt tudjuk ajánlani.
Cégünk már a regisztrálás megkezdésekor komoly ellenőrzésnek teszi ki, így erősen megszűri azokat a Generálkivitelező cégeket akik Cégünkkel kívánnak szerződni és ez az ellenőrzés nem csak egyszeri alkalmat jelent, hanem folyamatos, heti rendszerességgel történik.
Cégünkhöz nem regisztrálhat bárki, aki csupán állítja magáról, hogy építőipari vállalkozó, mivel mi megszűrjük, folyamatosan ellenőrizzük a kivitelező cégeket.