Árnyékolástechnika: Redőnyök, Zsalúzia

Redőnyök

A redőnyök elsődleges szerepe a beeső fény mennyiségének a szabályozása, ám e mellett nem elhanyagolható, hogy korszerű változataik a helyiség hőmérsékletét is jelentősen befolyásolhatják. Leeresztett állapotukban nyáron érzékelhetően csökkentik a helyiség hőmérsékletét, és a lamellák közötti nyílások még a légcserét is kielégítően biztosítják. Télen pedig teljesen leeresztett felületük jelentősen gátolja a belső tér hőleadását. Ennek mértéke természetesen függ a redőnyök szerkezetétől és anyagától is.
A mai korszerű redőnyök többnyire több cellás műanyag lamellákból, illetve kétrétegű alumínium profilanyagból készülnek. Ez utóbbiak belsejét freonmentes PUR hab tölti ki, amely jelentősen megnöveli a lamellák hő- és hangszigetelő tulajdonságát. A műanyag redőnyök ugyan nagyon közkedveltek, ám hosszú távon az alumíniumból készültek az előnyösebbek, mivel élettartamuk akár több évtized is lehet.
E redőnyök azonban nemcsak árnyékoló szerkezetek, hanem egyben a belső terek hang- és hőszigetelését is kedvezően befolyásolják. Nyári időszakban is érvényesülnek előnyös hatásaik, ám a fűtési időszakban a leeresztett redőnyök számottevően csökkentik a fűtési költségeket. Ez akár 15-20 % is lehet. A redőnyök ugyanis az ablakok előtt egy harmadik szigetelő rétegként funkcionálnak. Szigetelő hatásuk természetesen az ablakok nagyságától, azok szigeteltségétől, továbbá a lamellák szigetelő tulajdonságától és a redőnyök szerkezeti kialakításától is függ.
Az árnyékolástechnika terén az elmúlt évek során lehetőségeink gyorsan, és jelentős minőségben megváltoztak. A korszerű redőnyök ugyanis a régi, fából készült szerkezetek sok hátrányát “felszámolták”, sőt számos új tulajdonságukkal a külső árnyékolók között újból közkedvelté váltak. Az üreges redőnylamellák könnyen mozgathatók, utólagos beépítésükre pedig csekély tok méretük miatt olyan nyílászáróknál is lehetőség nyílt, ahol erre ezt megelőzően nem is gondoltak.
Az árnyékolástechnika terén az elmúlt évek során lehetőségeink gyorsan, és jelentős minőségben megváltoztak. A korszerű redőnyök ugyanis a régi, fából készült szerkezetek sok hátrányát “felszámolták”, sőt számos új tulajdonságukkal a külső árnyékolók között újból közkedvelté váltak. Az üreges redőnylamellák könnyen mozgathatók, utólagos beépítésükre pedig csekély tok méretük miatt olyan nyílászáróknál is lehetőség nyílt, ahol erre ezt megelőzően nem is gondoltak.
A redőnyök tradicionális árnyékolók, kiválóan alkalmasak a mai kornak megfelelő modern új építéseknél és a régi hagyományos épületeknél is. Alkalmazható családi házak, társasházak, üzemépületek vagy irodák árnyékolására és védelmére. A redőnylamellák tetszőleges helyzetének beállításával saját magunk szabályozhatójuk az árnyékolt épületbe jutó fény mennyiséget, amit manuálisan és automatikusan is megtehetünk. Leengedett állapotban biztonságot adnak és tökéletesen védenek az UV sugaraktól.
A redőny nem csak a fényviszonyok beállítására használhatók, hanem az utcáról beszűrődő zajok csökkentésére is. Alkalmazásukkal lényegesen csökkenthető az épület fűtési és hűtési energiafelhasználása. Gazdasági hasznuk mellett fontos kiemelni biztonsági funkciójukat. A redőnyöknek ezek mellett még van egy nagyon fontos feladatuk, védik magát a nyílászárót, üveget. Azt hogy a megfelelő változatot minél könnyebb lehessen kiválasztani, az alábbiakban bemutatjuk az új redőnytípusokat.
Anyaga szerint lehet: műanyag és/vagy alumínium

Típusa szerint: standart, kombi, ahol a redőny tokba elrejtve található pluszba a szúnyogháló

Beépítés szerint: külsőtokos , ötszög, hatszög és íves tokpalásttal, vakolható külsőtokos, belsőtokos áthidalóba épített, régi faredőny tokba épített

Kezelése, mozgatása szerint: kézi , heveder, gurtni, motoros (kapcsolós, távirányítós)

A régi hagyományos műanyag redőnyök egy kiforrott, de alapjaiban egyszerűbb technikai lehetőségeket magában rejtő rendszer. Nagy előnye hogy bárhova utólag is felszerelhető a nyílászáró külső részére. Mérete a külső káva szélessége és magassága. Leginkább kedvező ár arány értéke miatt választják sokan. A standard kivitelen kívül az úgynevezett kombi /szúnyoghálós / kivitel  is gyártható.

 1. Redőnytok: védőfóliával ellátott lemez, anyagában festett, fóliázott, korrózióálló, valamint alumínium, ötszög, hatszög, íves formával, illetve a belsőtokos kivitelnél a tok is kamrás műanyag.
 2. Redőny tengely: műanyag vagy szélesebb méretektől alumínium, ami a redőnytokban kialakított csapágytartó bakba illeszkedik. A tengely csapágyazása a tökéletes forgást biztosítja
 3. A redőnytok két oldala műanyag, vagy alumínium, tartja a csapágytartó bakot, és a mozgatható szúnyogháló felfogató bakját.
 4. A redőnyléc műanyag, német alapanyag UV stabil, 10 színből választható, redőny léc 37 mm-es műanyag, választható habos kivitelben is.
 5. Redőny lefutó láb műanyag 44×53 mm a duplasínesnél
 6. A redőny halk lefutását a zajcsökkentő gumiágy biztosítja,
 7. A szúnyogháló mozgathatóságánál a lefutó sínben a szőrkefés lefutó biztosítja a rovarok kirekesztését.
 8. A lefutó láb műanyag.
 9. Szúnyoghálós műanyag redőnytok és a lefutó láb fehér vagy barna színben választható
 10. Szúnyoghálós műanyag redőny készíthető igény szerint klasszikus záróléccel valamint alumínium záróléccel
 11. A redőny mozgatása történhet hevederrel (gurtni), zsinórral, esetleg motorral, de ezt a mozgatást inkább az alumínium lécekhez ajánljuk.
 12. Fehér vagy barna gurtni csévélő automatával választható
 13. A szúnyogháló mozgatása történhet naponta vagy szezonálisan
 • A szúnyogháló a redőnytől teljesen függetlenül üzemeltethető, a redőny tok sarkában van elhelyezve. Mind a szúnyogháló, mind a redőny rendkívül könnyen kezelhető. Az anyaga speciális, üvegszálas sűrű szövésű, füst színű szúnyogháló, ami néhány méterről szinte már nem is látható. A szúnyoghálós redőny kizárja szúnyogokat, rovarokat valamint a pihéket is otthonunkból. A szúnyoghálós műanyag redőny külső tokos redőny lévén utólag is szinte bármelyik nyílászáróra felszerelhető.
 • Magas ablakoknál igény szerint a szúnyogháló fékkel is ellátható. A szúnyoghálós műanyag redőny teraszajtók esetében csak akkor javasolt, ha ritkán mozgatjuk a szúnyoghálót.

Új építésnél, vagy felújításnál érdemes ezt a típust előre betervezni. A redőnytok külső részének kialakítása lehetővé teszi, hogy a szigetelő anyagot rá lehessen ereszteni a tokra és így  vakolhatóvá válik. Legnagyobb előnye, hogy kívülről nézve nem látszik a redőny és annak tokja sem. Ha ezt a típust választja, érdemes időben tájékozódnia  a lehetőségekről, elhelyezésekről, áthidaló kialakításról.  A redőny karbantartására a tok alsó felén elhelyezkedő szerelőfedélen keresztül van lehetőség. . A standard kivitelen kívül az úgynevezett kombi /szúnyoghálós /kivitel  is gyártható.

Műszaki paraméterei megegyezik a külsőtokoséval plusz:

 1. Külső oldalon egy vakoló él
 2. Herratekta szigetelés
 3. Áthidaló
 4. Vakolat
 5. Herratekta szigetelés
 6. Tengely
 7. Lindab lemez tok
 8. Vakoló él
 9. Szerelő fedél
 10. Léc bevezető
 11. Nyílászáró
 12. Lefutó

Ha esetleg nem tetszik a külsőtokos redőny vagy nem megoldható a vakolható redőny, akkor a legjobb választás a belső tokos megoldás.

Létezik már több olyan áthidaló rendszer, ami úgy van kialakítva, hogy beleépíthető a redőny is és ez által több funkciót ellát: áthidaló és tok egybe, és ez által a redőny az ablakba nem takar be, nem vesz el a fényből, valamint kiküszöbölhető a  hő híd.
Az újonnan épült társas vagy családi házakban egyre gyakoribb megoldás ez, és így az ablak fölé már előre beépítik valamelyik típusú redőny tokot, az építető cégek. A redőny általában azért nem kerül beépítésre, mert a lakóknak megmarad a választási lehetőség, hogy redőnnyel vagy más árnyékolóval szerelje fel az épületet.

Ha régi belsőtokos ablak redőnye van, megoldás, hogy a régi faredőnyök meglevő szekrényébe korszerű redőny- és lefutó rendszer kerüljön. Ilyen esetekben szinte nincs lehetőség a redőnytest megosztására, viszont nagy felületű redőnyöknél érdemes már ilyenkor a motoros mozgatáson gondolkodni. Ezeknél a redőnyöknél ugyanis csak az 50 mm széles lamellákat lehet használni, így a redőny igen nehéz lesz, a felhúzása pedig komoly erőpróba lesz minden alkalommal. A motoros mozgatás mindezt kényelmessé és programozhatóvá is teszi. Ami pedig az ilyen redőnyszekrények hőszigetelését illeti, a fedőlapra erősített idomos habréteg ezt is megoldja.

Műanyag belső tokos redőny rendszer kiépítésének műszaki tartalma:

 1. A redőny tokba megfelelő csapágy tárcsa szett
 2. Fém henger csapágyon gördül
 3. A fém henger és a 37 mm-es műanyag redőny léc féderrel történő függesztése
 4. Lefutó sín 22×50 keskeny gumiágyas műanyag lefutó zaj-csökkentett lefutást biztosít
 5. Igény szerint klasszikus záróléccel vagy alumínium záróléccel rejtett ütközővel
 6. A redőny tokba a megfelelő szakszerű szúnyogháló kialakítás esetén a mozgatható szúnyogháló dupla lefutó sínnel beépíthető
 7. Vakoló élek elhelyezése (szükség esetén)

redőny

Zsaluzia használata

A zsaluzia árnyékoló egy kültéri árnyékoló és azok közül is a leghatékonyabb típus, mivel lamellái a nap járásának megfelelően pozícionálhatók, így érhető el a helyiség optimális bevilágítottsága és hőmérséklete. Használat közben zavartalan áttekintést, a belső tér intimitását és szellőztethetőségét biztosítja.

A különleges ötvözetű, lakkozott alumíniumszalagból profilírozott lamellák reluxaszerűen vízszintesen egymás alatt helyezkednek el. Vízszintes tengelyük körül elfordíthatók, illetve leengedhetők és összegyűjtve látszó, vagy elburkolható védőtető mögé, valamint építészetileg kialakított üregbe felhúzhatók.
Kétoldali megvezetésük rozsdamentes acélsodronyok, vagy PVC betéttel bélelt, sajtolt alumínium profilok között történik. A szerkezeti elemek, mint a tok, a vezetősín és a záróléc tetszés szerinti RAL árnyalatban kerülnek porfestésre.
Épületére fordított energia költségeit jelentősen csökkentheti, ha az évszaknak és az adott időjárási viszonyoknak megfelelően használja zsaluziáját.

Nyáron leengedett és megfelelő szögben billentett lamellaállást választva elkerülheti üvegfelületeinek felmelegedését. Télen, napos időben a felhúzott árnyékolóval ellentétes hatást érhet el, beengedve a nap sugarait, melegítheti a belső teret. Mindez természetesen teljesen automatizáltan is működhet.

Telefon: +36 30 515 62 06 | E-mail: E-mail: info@mesterszakember.hu

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) | Adatkezelési tájékoztató (GDPR)

Építőipari Közvetítő Cég a teljes országban mindenhol.
Cégünknek sok más közvetítő céggel szemben nem az a célkitűzése, hogy több ezer regisztrált Generálkivitelező és Vállalkozó legyen az adatbázisunkban!
Elsődleges szempontunk az, hogy minden egyes Generálkivitelezőt, Vállalkozót megszűrjünk arra vonatkozóan, hogy valóban mennyire megbízhatóak és a Megrendelőnek a számára legmegfelelőbb Kivitelezőt tudjuk ajánlani.
Cégünk már a regisztrálás megkezdésekor komoly ellenőrzésnek teszi ki, így erősen megszűri azokat a Generálkivitelező cégeket akik Cégünkkel kívánnak szerződni és ez az ellenőrzés nem csak egyszeri alkalmat jelent, hanem folyamatos, heti rendszerességgel történik.
Cégünkhöz nem regisztrálhat bárki, aki csupán állítja magáról, hogy építőipari vállalkozó, mivel mi megszűrjük, folyamatosan ellenőrizzük a kivitelező cégeket.