Alapfeladatok a kerttervezés során

Ugyan a lenti feladatlista nem túl hosszú, de ne gondold, hogy ilyen könnyen megúszod.
Ez a cikk jó kiindulópontot jelenthet számodra, ha a kerted kialakítása előtt állsz. De a kerttervezés teljes körű elvégzése során még számos körülményt kell kivizsgálnod, illetve egyéb lehetőségeket átgondolnod.
De ne aggódj, mert a jövőben megjelenő cikkeinkben ezekre is sor kerül!
Megosztunk majd veled számos jó ötletet és hasznos információt, melyeket a kerted megtervezése, valamint megépítése során hasznosíthatsz.

1. Igények meghatározása

Kezdő lépésként határozd meg igényeidet.

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
Vágysz-e

 • gyepre
 • konyhakertre,
 • gyermekeidnek játszótérre,
 • szerszámos kamrára (asztalos szakemberre is szükséged lesz),
 • pihenő részre,
 • kerti tóra, csobogóra,
 • sziklakertre,
 • kerti világításra (ebben az esetben villanyszerelő szakemberre lesz szükséged)
  stb.

2. Meglévő növényzet megtartása vagy eltávolítása

Gondold át, hogy a kertben élő növények közül melyeket szeretnéd mindenképp megtartani, és melyek feleslegesek számodra.

3. Sövény telepítése

Ha szeretnél belátás elleni védelmet, ültess sövényt.
Érdemes több fajta közül választanod. Lombhullatók és örökzöldek egyaránt legyenek a listán.
A növények kiválasztása előtt gondold át, hogy szabályos formát szeretnél-e belőlük nevelni (ezekkel több gondod lesz, mert rendszeresen nyírni kell növényeidet), vagy inkább a természetességre esküszöl.

4. Fák ültetése

Jelöld ki, hol szeretnél árnyékolást, és azt milyen fákkal szeretnéd elérni.
Gondold meg azt is, hogy szeretnél-e gyümölcsfákat nevelni.
A fák ültetése során vedd figyelembe a későbbi, kifejlett méretüket és a gondozásukkal kapcsolatos teendőket.

5. Cserjék, évelők kiválasztás

A kerttervezés során határozd meg a cserjék, virágágyások helyét.
Kerted növényvilágát úgy válaszd meg, hogy minden évszakban legyen mit megcsodálnod:

 • virágaikat
 • terméseiket vagy
 • érdekes ágrendszerüket.

Nagyon fontos, hogy a talaj- és fényviszonyoknak megfelelően válaszd ki a növényeket. A kertészeti webáruházak oldalain található szűrők segítségével már nagyon pontosan meg tudod határozni a neked megfelelő növények listáját.
Ha gyermekek is használják a kertet, a szúrós és mérgező növényeket mellőzd.
Az utcafronti részt érdemes úgy megtervezned, hogy ne csak nyáron, hanem egész évben mutatós legyen. Hiszen mégiscsak ott közlekedsz minden egyes nap.

6. Öntözés

Amikor kerted tervezed, gondold át azt is, mennyi időt, energiát, pénzt tudsz áldozni a növények locsolására.
Az öntözőrendszer telepítése ugyan költséges megoldásnak tűnik, de garantáltan megtérül. Nem beszélve arról a rengeteg energiáról és időről, amelyet megspórolsz vele, hiszen nem kell értékes óráidat a gyep és a növények öntözésével töltened.

7. Kerti utak

Érdemes utakat kialakítani, akár tipegőkkel, mert ezek nagyon sokat emelnek a kert megjelenésén, és könnyebbé teszik a közlekedést, főleg csapadékosabb időkben.

8. Gyommentesítés

Ha nem szeretnél a gazolásra sok időt fordítani, a kopár részekre ültess talajtakaró növényeket. Ezek gyorsan elszaporodnak, és elnyomják a gyomokat.
De használhatsz fokozatosan lebomló, a környezetre ártalmatlan geotextíliát és fenyőkérget is. Esztétikailag szebb képet kölcsönöz kertednek, ráadásul jót teszel növényeiddel is, hiszen a fenyőkéreg jelentősen lecsökkenti a nedvesség párolgását.

Vizsgálja meg a telek talaját

Állapítsa meg, hogy milyen típusú talaj van a kertjében, és mérje meg a pH értékét.

Öt alapvető talajtípus létezik:

 • homok-,
 • agyag-,
 • mész-,
 • vályog-
 • és tőzegtalajok.

Ennek helyes felismerésétől függ, a helyes megmunkálása, valamint az is, hogy milyen összetevőkkel kell javítani a közvetlen felhasználásra.
A különböző pH értékek különböző növényeknek kedveznek, vagy gátolják meg a beültetését. A patikákban kapható pH teszterek segítségével ez könnyen megmérhető. Jegyezze fel, hogy milyen értéket kapott.

Ezek a listák – bár némely elemeiben magától értetődőnek – sokat segíthetnek, hogy fejben jobban orientálódjon, és tapasztalatból mondom, hogy rengeteg ötlet születhet meg, ami színesebbé teheti a kertet és sikeresebbé a munkát.

Készítsen listát a kertben lévő dolgokról. Jegyezze fel a kutyaólját, a ruhaszárítót, a szőnyegporolót.

Azokról a dolgokról készítsen listát, amiket szeretne a kertben.  Lehet ez játszótér, homokozó, teraszklíma, sziklakert, gyepszőnyeg, grillező.
Írja össze azokat a kertstílusokat, kertrészleteket, amik tetszenek Önnek. Mediterrán jellemzők, vagy falusias, esetleg a funkcionális szabadidőkert.
Nézzen körül a környezetében, sétáljon egyet a környező utcákban, és figyelje meg az uralkodó kerttípusokat. Nézze meg, hogy mely fák, bokrok, virágok azok, amelyek jól érzik magukat, és könnyű fenntartani őket. Ötletek merítésével próbáljon kialakítani egy saját képet!
Nézze meg a háza színeit, a struktúráját, vagy a szobák, előterek hangulatát, és próbáljon találni olyan növényeket, amelyek visszaköszönhetnek a kertben is, mint az otthon természetes meghosszabbítása.
A 2-5.-ig lépéseknél újra legyen teljesen őszinte magához, amikor kiválasztja a megfelelőt. Ha megtetszettek ötletek, akkor pontosan informálja magát, hogy az mennyibe kerül, és mennyi törődést fog igényelni. Ne okozzon magának kellemetlen meglepetéseket!

Egyezményes jelek
A tervezésnek a munkálatai alatt az egyezményes jeleket használja. A nagyobb fáknak, a sövényeknek, bokorcsoportoknak, vagy a gyepfelületeknek is vannak megfelelő jelei. Ezek nem véletlenül alakultak ki, hanem azért, hogy a kertterv világosan áttekinthető legyen, és bárki szakember számára könnyen érthető, és vizuálisan érzékelhető.

Válasszuk ki a fákat

! FONTOS: Csak olyan fát válasszon, amelyik megfelel ezeknek a szempontoknak:

 • Talajtípus
 • A talaj pH értéke
 • Fényviszonyok
 • Nedvességviszonyok

kertépítés

Közmű

Fontos szabály, hogy a nagyobb dolgok, növények elrendezését kövessék a közepesek, majd a kisebbek, és ne fordítva! Ezért a tényleges növénytervezéskor először a fáknak kell megjelenniük a papíron. A fakiválasztás azokban a kertekben még inkább fontossá válik, amely kertek kisebbek vagy közepes méretűnek mondhatók, mivel itt az egy, vagy csak néhány fa helyes kiválasztása válik fontossá.

Fák:

Amikor kiválasztja a fát, akkor első lépésként vizsgálja meg azt is, hogy az adott növény gyökérzete mennyire agresszív növekedésű. Ne telepítse a vízvezetékek, vagy egyéb közmű fölé, mert kárt tehet abban. És túl közel se ültesse a házához, vagy összefüggő burkolathoz.
Növekedésük során a fák befolyásolni fogják a ház fényviszonyait, és takarhatják a kilátást is.
Lombkoronájukkal árnyékos területeket fognak adni, amely más, akár meglévő kultúrák növekedését, vagy életképességét fogják akadályozni.

Árnyék, és takarás

A fáknak a formája határozza meg, hogy mennyi árnyékot tud létrehozni. Egy ernyő alakú fa több árnyékot fog produkálni, mint egy oszlopos növekedésű.
Ha – klasszikus módon – a nyári napfényben hűsítő árnyékra vágyik, míg a zord télben világosságra, akkor mindenképpen válasszon lombhullató fát. Az árnyékot biztosító fák között is van különbség, az árnyék tekintetében. Vannak erős, hűvös árnyékot adó, és félárnyékot, azaz szűrt fényt átengedő fajták.
Amikor egy mélyárnyékot létrehozó fajtát választ, akkor arra is figyeljen, hogy ott a gyep, vagy pázsit nem fog megtelepedni. Még a gyepszőnyegezés sem nyújt csak rövidtávú megoldást, mivel pár hónap alatt elsatnyul. Az ilyen helyekre árnyékliliomot, vagy páfrányféléket tervezzen, amiket világos görgeteg kövekkel, esetleg fenyőkéreggel dekorálhat. Ezek a fák között olyan is lehet, mint a dió, vagy a fenyő. Szinte képtelenség vegetációt létrehozni alatta, mivel módszeresen mérgezi a leveleivel a talajt.

Szél

Ha a faválasztásban meghatározó tényező a széltől való védelem, akkor könnyű lombozatú örökzöldet válasszon. Ezek jobban felfogják a szelet, mint a lombhullató társaik. Ha olykor erős széltől is védelmet kell biztosítani, akkor jó tudni, hogy ezeket a növényeket csak ritkábban, de akkor alaposan kell öntözni. Máskülönben a gyökérzetük a felszínen terjeszkedve, csak egy ideig tudják majd megtartani a növényt.

Allergia

Bizonyos fatípusok többeknek okozhatnak allergiás tüneteket. Legyen körültekintő, már amennyire lehet. Azért jó, ha tudja, hogy az automata öntözés porlasztott vízcseppjei, valamint a napi intenzitása miatt még a pollenidőszakok csúcsán is enyhébben lesz fertőzve, mivel a pollen egy része megkötődik.

Fenntartás

Minden fa egy csodálatos élőlény. Viszont elkerülhetetlenül madarak, rovarok fogják lakni, leveleket, gyümölcsöket, faágakat fog hullatni, és ezzel időszakosan nehezíteni fogja a kertfenntartást. Nehezebb lesz a füvet ápolni, és a burkolatokat is időnként gyümölcsök fogják borítani.

Látvány

A fák formájukkal, változó színükkel, pazar illatokkal, virágaikkal, és termésükkel lenyűgöző látványelemei a kertnek, és igazi harmóniát tudnak varázsolni. Természetes alapjai a kerti struktúrának, és kihagyhatatlanok! Azt javaslom mégis, hogy próbáljon olyan fát választani, ami a leginkább megfelel az Ön által támasztott igényeknek. Biztosan nem lesz haszna belőle, ha egy idő után el kell távolítani azt a fát, mert valamilyen oknál fogva már nem maradhat. Akkor se lesz jó, ha szerette, és akkor sem, ha nem.

Telefon: +36 30 515 62 06 | E-mail: E-mail: info@mesterszakember.hu

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) | Adatkezelési tájékoztató (GDPR)

Építőipari Közvetítő Cég a teljes országban mindenhol.
Cégünknek sok más közvetítő céggel szemben nem az a célkitűzése, hogy több ezer regisztrált Generálkivitelező és Vállalkozó legyen az adatbázisunkban!
Elsődleges szempontunk az, hogy minden egyes Generálkivitelezőt, Vállalkozót megszűrjünk arra vonatkozóan, hogy valóban mennyire megbízhatóak és a Megrendelőnek a számára legmegfelelőbb Kivitelezőt tudjuk ajánlani.
Cégünk már a regisztrálás megkezdésekor komoly ellenőrzésnek teszi ki, így erősen megszűri azokat a Generálkivitelező cégeket akik Cégünkkel kívánnak szerződni és ez az ellenőrzés nem csak egyszeri alkalmat jelent, hanem folyamatos, heti rendszerességgel történik.
Cégünkhöz nem regisztrálhat bárki, aki csupán állítja magáról, hogy építőipari vállalkozó, mivel mi megszűrjük, folyamatosan ellenőrizzük a kivitelező cégeket.