Földmunkák: Alapásás, Pinceásás, Tereprendezés, Kútásás, Konténer bérlés

Földmunkák

Alapásás, árokásás, csatornázás

Az épület alapjának megfelelő kiásása lényeges előfeltétele a stabil szerkezetnek. A sávalap kiásása rendkívül nagy odafigyelést, precizitást igényel.
A gépi földmunkák alkalmával az egyenetlen talaj helyreállítása szükséges, és az építkezéskor felhalmozódott törmelékanyag, földhalom felmarkolását és elszállítását is el kell végezni.

Tereprendezés, terület előkészítés

​Tereprendezés során nélkülözhetetlen figyelembe venni a talaj adottságait, szerkezetét.
A talaj típusa határozza meg az alkalmazandó technológiát, így a tereprendezés megkezdése előtt a rendezésre váró terület felmérése elengedhetetlen.
A felmérést követően ki kell alakítani a megfelelő terepszintet, a csapadékelvezetést szolgáló meredekséget, talajcserét el kell végezni, amennyiben szükséges.
Az építkezés megkezdését megelőzően, közben, és befejezését követően is szükség lesz még további tereprendezésre és az ebből származó föld, sitt elszállítására, a terület megtisztítására.
Fontos, hogy már a tereprendezés előtt kitaláljuk azt, hogy milyen keretet szeretnénk. A kertépítés megkezdése előtt célszerű kerttervező mérnököt is megbízni.

Pincetömb kialakítás

Egyértelműen gépi munkát igénylő feladat! Ennél már nemcsak a kitermelt föld elhelyezéséről kell gondoskodni, hanem annak elszállításáról is, amennyiben arra a tereprendezés során nem lesz szükség. Ez esetben azonnal el kell szállítani, hiszen a pincetömb kiemelés alkalmával a felszínre kerülő földtömeg már olyan jelentős mennyiségű, hogy akadályozza a további munkálatokat.
Kellő körültekintéssel kell eljárni a pontosan meghatározott méretek betartása szempontjából, mind a szélesség-hosszúság, mind pedig a mélység tekintetében.
A hatékony munkavégzésben sokat segít a szakemberekkel folytatott előzetes személyes felmérés, amiben megállapítják a szakemberek a munka időtartalmát és a felmerülő költségeket

Földmunkák: Medence, kerti tómeder kiásása

Kerti tó és medence medrének kiásása. Tavak és medencék kialakítása esetén először vízszintezni szükséges a területet, mert biztosan kell ismerni a nyugvó víztükör szintet. A kitermelt talaj elhelyezéséről, vagy szállításáról szintén gondoskodni szükséges!
kerti tó

Közmű elhelyezés

A munkagépek kiválasztása során alkalmazkodni kell a terepviszonyokhoz, a meglévő épületekhez, a közművekhez. A munkagépek eltérő  méretű kanalai minden igényt kielégítenek, pontos és gyors munkavégzést tesznek lehetővé, legyen az  csatornahálózat, vagy földalatti közmű elhelyezés.

Szikkasztó

A szikkasztó jellemzően a tetőről, burkolt területekről összegyűlő csapadékvíz szikkasztása, kerti tó, víztározó, ciszterna túlfolyó vizének szikkasztására alkalmas.
A munkagödör kialakítását előzetes felmérés és tervezés előzi meg. Alját és oldalait el kell simítani és geotextíliával kibélelni. Erre kell rátölteni a kavicsot vagy fektetve elhelyezni az egymáshoz rögzített szikkasztó blokkokat. A beömlő és levegőztető csövek rákötése után a teljes felületet be kell fedni geotextíliával. Végül a föld visszatöltése és tömörítése következik.

Kútásás

A kútásás munkafolyamatai a vízkereséssel kezdődnek, kútkimérés, szaktanácsadás, kútásás, kútfúrás, kútmélyítés, kúttisztítás, kútgyűrű, fedlap, ciszterna, akna, vízgyűjtő készítés, cölöp-alapkészítés, árokásás.

Vízkimérés:

A vízkimérés pálcás kiméréssel történhet.

Hogyan érdemes hozzákezdeni?
Utána kell járni első lépésben, hogy a szomszédságban rendelkeznek e bármilyen kúttal, ami nagyban befolyásolja a kútásás és a kútfúrás sikerességét. Amennyiben a szomszédságban több helyen is van kút, biztos a siker. A Megrendelő eldönti, hogy ásott, vagy fúrt kutat szeretne a kertjébe. Természetesen a helyszín és az igények megismerése után javaslatot szoktak tenni a kútfúró szakemberek, mit tartanak előnyösebbnek. Közösen kijelölik a leendő kút pontos helyét. Elkezdődik a munka, függően a megrendelt kúttól (ásott, vagy fúrt), mely átlagosan 2-5 napig is eltarthat. A munkát erősen befolyásolja a talaj minősége, összetétele, szerkezete (homok, agyag, köves vagy sóderes a talaj), mennyit szükséges ásni vagy fúrni.

Kútásás:

Ásott kút esetében jellemzően kézzel, vagy kisebb munkagéppel dolgoznak a szakemberek. Folyamatosan lefelé haladva kiássák a kútgyűrűk átmérőjének megfelelő lyukat gyűrűk nélkül, majd a kellő mélység elérése után egymásra helyezik a gyűrűket. Ez alól kivétel, ha a víz elérésénél a talaj minősége nem megfelelő, pl. homok talaj esetében. Ilyenkor az ásás közben lefelé haladva a gyűrűket egymásra helyezik és úgy ássák tovább. Ahogy megtalálják a vizet és a víz kezd előtörni, az lesz a vízszint. Innen még 2-3 gyűrűvel (a vízhozamtól függően) lejjebb ásnak, így alakítják ki a víztározót. Az utolsó kútgyűrűt a talajszint fölött általában 20 – 30 cm-rel hagyják kint. Ez azért tanácsos, hogy a kút környékén összegyűlt szemét, vagy sáros víz ne kerüljön bele a kútba, továbbá a frissen elkészült kút az első évben még süllyedhet. Miután elérték a kellő mélységet, begyűrűzik a kutat és igény szerint, megbeszélés után beton fedlappal lefedik.

Kútmélység:
általában 8-10-15 kútgyűrű mélységűek, de esetenként előfordulhat ennél nagyobb.

Kútgyűrűk:
átmérője 1 méter
magassága 70-75 cm

Fedlapok:
zárt, lukas
Lukas fedlapokon lévő lukak lehetnek: 5-10-20 cm-esek, melyek szivattyú kivezetésére alkalmasak.
Egyéb tudnivalók:
Ha kis hely áll rendelkezésre, jellemzően a kútfúráshoz szükséges felszerelések mindegyike elemekre bontható, így a kútásás közvetlen helyszínére nem szükséges gépjárművel beállni. Az ásott kút esetében a helyszínen egy kb. 2×2 méteres terület szükséges az állvány felállításához. A munkavégzéshez szükséges eszközök (vésőgép, felvonórendszer, szivattyúk) árammal (220V, 16A) működnek. Áram hiányában aggregátort szükséges biztosítani, melynek természetesen többletköltségei vannak.

Konténer bérlés – földmunkák során

Általánosságban 4, 5; 6 ;7; 8m3-es konténerekről beszélhetünk, azonban egyedi igények esetén elérhetőek ettől nagyobb méretű konténerek is, amelyek esetében a konténer bérléssel foglalkozó szolgáltatók különböző árakon szállítják el az építkezési hulladékot, valamint a vegyes hulladékot is egyaránt.

1.Sitt elszállítása
Építkezés során nagyobb mennyiségű hulladék keletkezhet, amelyet szabályosan hulladékelszállítóba szükséges elszállítani, amelyet konténerben a legegyszerűbb megoldani.

2.Lomtalanítás Egyszerre szeretne megszabadulni sok kacattól, lomtól, elnyűtt bútoroktól, elavult műszaki cikkektől, az Ön számára használhatatlan könyvektől, folyóiratoktól, ruhaneműktől vagy gyerekjátékoktól? Ezeket mind be tudja pakolni a konténerbe! Kis lakást vagy nagy házat, elegáns irodát vagy elhagyott gyárépületekben lévő lomokat, padlástól a pincéig, az apró tárgyaktól a hatalmas bútorokig konténerekben el tud szállíttatni.

3. Ha válogatás nélkül pakolja a szemetet: egyszerre a sittet, zöldhulladékot, egyebet, az természetesen vegyes hulladéknak minősül. Ebbe a kategóriába tartozik jellemzően a háztartási szemét is, a konyhákban, szobákban felhalmozódott különböző hulladékfajták.

Telefon: +36 30 515 62 06 | E-mail: E-mail: info@mesterszakember.hu

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) | Adatkezelési tájékoztató (GDPR)

Építőipari Közvetítő Cég a teljes országban mindenhol.
Cégünknek sok más közvetítő céggel szemben nem az a célkitűzése, hogy több ezer regisztrált Generálkivitelező és Vállalkozó legyen az adatbázisunkban!
Elsődleges szempontunk az, hogy minden egyes Generálkivitelezőt, Vállalkozót megszűrjünk arra vonatkozóan, hogy valóban mennyire megbízhatóak és a Megrendelőnek a számára legmegfelelőbb Kivitelezőt tudjuk ajánlani.
Cégünk már a regisztrálás megkezdésekor komoly ellenőrzésnek teszi ki, így erősen megszűri azokat a Generálkivitelező cégeket akik Cégünkkel kívánnak szerződni és ez az ellenőrzés nem csak egyszeri alkalmat jelent, hanem folyamatos, heti rendszerességgel történik.
Cégünkhöz nem regisztrálhat bárki, aki csupán állítja magáról, hogy építőipari vállalkozó, mivel mi megszűrjük, folyamatosan ellenőrizzük a kivitelező cégeket.