Építészeti tervezés, Gépészeti tervezés, Villanyászati tervezés

Vannak olyan építésztervezők, akik már az előkészítés szakaszától kezdődően segítenek a Megrendelőnek. Megrendelők segítségére állnak akár már a telek kiválasztásában, tanulmánytervek, koncepciótervek, megvalósíthatósági tanulmányok készítésében, látványtervezéssel kiegészítve a szolgáltatást, az egyedi igényeknek megfelelően.
Az energiatudatos tervezés kiemelkedő szempont, ezért a tervezők támogatják a fenntartható és környezettudatos építészetet. Az erőforrások felhasználásának optimalizálása egy élhetőbb emberi környezet megteremtése érdekében, szükséges az épületek esztétikáján és funkcionalitásán kívül azok környezettudatosságával is foglalkozni a tervezés során.

Az a jó tervező, aki fontosnak tartja, hogy miután Ön beköltözik a tervezett az épületbe jól érezze magát, de műszaki és építészeti minőségében is időtállónak bizonyuljon a már tervek alapján elkészült épület.
A házak tervezésénél a tervezők tapasztalatai szerint leghatékonyabban működő szempontrendszer és munkafolyamat szükséges nekiállni a tervezési munkálatoknak: Elsődleges a helyszín adottságainak figyelembe vétele, legyen az természeti vagy épített és természetesen a Megrendelő, az épület leendő használója. E két szempont a legmeghatározóbb a tervezés folyamatában. A környezet és a helyi építési előírások, a korlátok megismerésével párhuzamosan a Megrendelő igényeit fel kell mérnie a tervezőnek, meg kell vizsgálni a megbízó elképzeléseit, valamint  azokat az elképzeléseket szükséges összevetni a jogszabályi előírásokkal.

A tervezői díj meghatározása elsősorban a megterveztetni kívánt épület helyszínének adottságaitól és az épület típusától, másodsorban az adott tervdokumentáció típusától függ.
Az építészeti tervezés díját minden esetben egyedileg számolják a tervezők. Az építész tervek mellé manapság már a tervezők nagy része ingyenesen 3D tömegmodellet is készít, melyet Megrendelők egy ingyenesen letölthető programmal otthonukban kényelmesen megnézhetnek, A pontos tervezési díj meghatározásához kérjen egyedi, személyre szabott árajánlatot, amelyre a Cégünkkel leszerződött tervezők árajánlatot készítenek Önnek!

Az építész tervezői díjat az alábbi tényezők befolyásolják leginkább:

 1. különleges domborzati viszonyok (pl.: a telek erősen lejtős)
 2. rövid tervezési határidő
 3. különleges, egyedi szerkezeti igény
 4. műemléki környezetben található az épület, vagy maga a meglévő, bővítendő vagy felújítandó épület műemlékileg védett
 5. tervtanácsi állásfoglalás / településképi véleményezés szükséges az engedélyeztetéshez

Hogyan spórolhat azzal, ha jó építész tervezőt választ?
Egy jó építész rengeteget tud spórolni megrendelőjének. Ehhez viszont nem csak tehetséges és tapasztalt építész kell, hanem kisebb épületeknél több hét, nagyobb, összetettebb épületeknél hónapok munkája, hogy a legideálisabb épületterv megszülethessen.
Funkció nélküli túlméretezett, logikátlan közlekedők, a szükségesnél jóval nagyobb lépcsőház megvalósításának a költségei az Ön pénztárcáját terhelik. A homlokzatnak alárendelt belső elrendezés, a szükségesnél nagyobb terek is több millió Ft többletkiadást jelenthetnek a rosszul elosztott helyiségek és helyiségkapcsolatok miatt.

Milyen építész tervezőt érdemes választani, kire érdemes bízni a tervezést?
Tippek:

 1. Csak tapasztalt építész tervező szakemberrel terveztessen;
 1. Mindenképpen kérjen referenciákat! A referenciatulajdonosoknál személyesen vagy telefonon érdeklődhet az építész szakmai, emberi hozzáállásáról és hozzáértéséről, segítőkészségéről;

 

 1. Olyan építészt keressen, aki konzultálni akar Önnel arról, mik az elképzelései, nem pedig saját művészi kiteljesedésének eszközeként használja Megrendelőit;
 1. Olyan építész tervezővel dolgoztasson, akinek megrendelői elégedettsége a legfontosabb, hiszen az „elégedett vevő” a legjobb reklám, így érdemes mindig a maximumot nyújtani!

 

Épületgépészeti tervezés

A korszerű épületgépészet
Az Európai Unió energetikai céljaival összhangban, az elkövetkező években már csak megújuló energiaforrások bevonásával lehet fűtési rendszereket tervezni. Már a tervezési fázisban ki kell alakítani az épületgépészeti rendszerek energiahordozóinak felhasználási koncepcióját.

Az építőipari trendek egyértelműen az egyre kifinomultabb épületgépészet irányába mutatnak, ma már elképzelhetetlen például mesterséges szellőztetés és klímatizálás nélkül megtervezni egy irodaházat. Az épületfelügyeleti rendszerek lehetőséget adnak a teljesen automatizált üzemeltetésre, emberi jelenlét és használat intelligens érzékelésén keresztül.

Megújuló energiaforrású gépészeti tervezés

A beruházó az üzemeltetési költségek előzetes elemzése alapján megalapozott döntést hozhat a szoláris (napkollektor, napelem), geotermikus (hőszivattyús) vagy éppen geotermális (termálvizes) rendszerek integrálásáról.

 1. napenergiával működő, napelemes és napkollektoros rendszerek tervezése és a kivitelezés felelős műszaki vezetése
 2. biomassza fűtőanyagú rendszerek tervezése: automata adagolású pellet-, brikett -, faapríték-, faelgázosító-, és szalmabála-kazános rendszerek tervezése.
 3. hőszivattyúk tervezése, akár passzívház gépészethez is: talajszondás, talajkollektoros, kútvizes vagy levegő forrásoldalú hőszivattyús rendszerek tervezése.
 4. Hagyományos fűtések épületgépész tervezése
 5. radiátoros, padló- és más felületfűtések gépészete
 6. használati melegvíz termelő berendezések, bojlerek méretezése
 7. különböző cirkó kialakítások
 1. központi rendszerek
 2. kondenzációs kazánok betervezése: a napjainkban legelterjedtebb hőtermelő berendezés, kedvező árú, a meglévő rendszerekhez könnyen hozzáilleszthető, de a megválasztás és üzemeltetés felvet olyan mérnöki kérdéseket, amelyek nem általánosíthatók, és szakember bevonását igénylik
 3. épületgépész műszaki ellenőri feladatok
 4. Légtechnikai- és klíma rendszerek tervezése
 5. hagyományos- és hővisszanyerős szellőztetés, központi elszívás (például konyhatechnológiához kapcsolódóan)
 6. szellőzési rendszerhez hőcserélőn keresztül kapcsolódó vízhűtő berendezések, split klímás épülethűtés, hűtőházak
 7. hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek 264/2008. (XI. 6.) Korm. rendelet szerinti kötelező energetikai felülvizsgálata
 8. csatornázás és vízellátás tervezése telekhatáron belül, csapadékvíz gazdálkodás. Bizonyos esetekben vízjogi engedélyezés is szükséges lehet, általában ennek ügyintézését is átvállalja a gépész tervező.
 9. Gázterv és gázrendszerek

 

Gáztervvel kell rendelkezni a legtöbb olyan átépítés esetén, amely érinti a gázvezetéket vagy a hőtermelő berendezést. Kazáncsere vagy új fogyasztói vezeték telepítése esetén sem kerülhető el az épületgépész általi terveztetés. A gáztervezési szakértők az egyes gázszolgáltatók elvárásait részletesen ismerik, így az elvállalt munkák engedélyeztetése nem marad az ügyfél feladata.

Épületenergetikai auditálás

 1. épületek, létesítmények veszteségfeltáró vizsgálata, auditja
 2. épületenergetikai pályázatoknál szakértői szintű közreműködés: KEOP, KIOP, ZBR és egyéb
 3. pályázatok mérnöki munkarészeinek elkészítése
 4. kötelező éves energia-audit nagyvállalatok számára
 5. energiagazdálkodási szaktanácsadói közreműködés
 6. 7/2006. (V.24.) TNM és a 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet szerinti energetikai tanúsítás, lakossági és intézményi ügyfeleknek is
 7. Épületgépészet gazdaságossági elemzése

Megtérülés számítás keretében meg lehet mutatni az építtetőnek, hogy az adott gépészeti fejlesztés (értjük ezalatt a hőtermelő, szellőztető, megújuló energiaforrású rendszereket) mennyi idő alatt térül meg. A beruházási költségek összevethetők a számított megtakarítással, ami alapján egy befektetéshez hasonlatosan tervezhető a korszerűsítés. Új épületgépészetének kialakításakor lehetőség van többféle alternatív megoldás pénzügyi szemléletű összehasonlítására.

Pályázati forrású korszerűsítések
az épületgépészetet érintő területeken folyamatosan írnak ki pályázatokat
a pályázathoz kapcsolódóan általában előírnak gépészmérnöki szakmai munkarészeket
lehetőség van komplett pályázatírásra is, és projektmenedzsment partner szakértő bevonására
energiagazdálkodási szaktanácsadói közreműkő bevonása igény szerint
7/2006. (V.24.) TNM és a 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet szerinti energetikai tanúsítás, lakossági és intézményi ügyfeleknek is

Telefon: +36 30 515 62 06 | E-mail: E-mail: info@mesterszakember.hu

Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) | Adatkezelési tájékoztató (GDPR)

Építőipari Közvetítő Cég a teljes országban mindenhol.
Cégünknek sok más közvetítő céggel szemben nem az a célkitűzése, hogy több ezer regisztrált Generálkivitelező és Vállalkozó legyen az adatbázisunkban!
Elsődleges szempontunk az, hogy minden egyes Generálkivitelezőt, Vállalkozót megszűrjünk arra vonatkozóan, hogy valóban mennyire megbízhatóak és a Megrendelőnek a számára legmegfelelőbb Kivitelezőt tudjuk ajánlani.
Cégünk már a regisztrálás megkezdésekor komoly ellenőrzésnek teszi ki, így erősen megszűri azokat a Generálkivitelező cégeket akik Cégünkkel kívánnak szerződni és ez az ellenőrzés nem csak egyszeri alkalmat jelent, hanem folyamatos, heti rendszerességgel történik.
Cégünkhöz nem regisztrálhat bárki, aki csupán állítja magáról, hogy építőipari vállalkozó, mivel mi megszűrjük, folyamatosan ellenőrizzük a kivitelező cégeket.